Islamic Widget

Monday, October 8, 2012

Resipi Bread & Butter Pudding





Bahan-Bahan:

1 bungkus roti (gardenia pack panjang, kalau stale pun boleyyy.)

4 biji telur

1 cawan gula putih

1/2 sudu teh vanilla essence

1/2 sudu teh serbuk kayu manis

1/2 sudu teh serbuk kayu manis

4 sudu teh butter, melted and cooled.

4 cawan fresh milk atau light cream.

Sedikit orange marmalade.


Caranya:

1. Panaskan oven pada 160C.

2. Grease satu baking dish berukuran 10.5" x 7.5" atau dua 8" x 6" dish.

3. Buang kulit roti dan potong ikut suka dan susun dalam greased dish. Taburkan raisins atau apa2 dried fruits di
antara susunan roti.

3. Sediakan custard: Beat eggs & sugar on high speed until thick (about 4-5 minutes)

4. Add vanilla, serbuk kayu manis & serbuk kayu manis. Then beat in butter cair yang sudah disejukkan tadi serta susu segar.


5. Gunakan senduk, tuang custard dalam dish sehingga menutupi roti. Biarkan dalam 10 minit supaya custard dan
roti meresap sebati.


6. Letakkan dish roti dalam dulang pembakar dan tuang air sehingga separuh ketinggian dulang (bain-marie)

7. Bake selama 1 jam atau test masak dengan tooth-pick.

8. Sapu orange marmalade atas roti dan bakar lagi 5 minit ~ jika suka

Sos Steambot





Sos steamboat:

6 biji cili merah

15- 20 biji cili api

air asam jawa

3 sudu gula merah

3 sudu gula putih

garam

1 labu bawang putih

semua bahan ni kisar hingga halus dan campurkan 1/2 - 1 cawan air kemudian masak atas api hingga pekat.

bila dah masak masukkan daun ketumbar yg dihiris halus dan bijan goreng.

** Daun ketumbar sangat penting utk membangkitkan rasanya...

Monday, October 1, 2012

Kuih Talam Ubi Kayu

Bahan-bahan ( Satu loyang )


Bahagian bawah:

500g ubi kayu - diparut dan tapis airnya (biarkan airnya sekejap dan ambil bahagian putihnya yang mendap)

4 sb tepung ubi

1 cawan gula

1 1/4 cawan santan

Pewarna kuning

Bahagian atas:

3 cawan santan pekat

1 cawan tepung gandum

2 sb tepung jagung

Secubit garam

Cara-cara


Panaskan kukusan.Sebatikan semua bahan untuk bahagian bawah.Masukkan dalam loyang dan kukus selama 20 minit.

Campur semua bahan bahagian bawah dan sebatikan.Boleh juga diblend sebentar semua bahan tersebut hingga sebati.

Masukkan adunan tersebut diatas bahagian pertama yang telah masak tadi.Kukus selama 20 minit.

Buka penutup kukusan dan kukus lagi tanpa penutup kukusan selama 10 minit.Ini adalah supaya bahagian atas permukaan kuih menjadi kering dan tidak berair.

Biarkan sejuk dan bolehlah dihidangkan.