Alangkah indah andai hidup ini umpama kisah dalam sebuah novel. Kita yang memegang penanya... kita yang mengatur plotnya... kita yang memulakan prolognya... kita yang mencorak klimaksnya... kita yang menetapkan akhirannya... Akhiran yang indah-indah.. Namun hakikat sebenar kehidupan tak seindah penceritaan... tak semanis impian... tak secantik percaturan... tak sehebat antologi... Mampukah kita mewarnai helaian putih dengan corak yang kita inginkan?!?
Islamic Widget
Thursday, November 22, 2012
Agar-agar Koktail
Bahan-bahan :
1 paket serbuk agar-agar (10gm)
200 gm gula castor
650 ml air
250 ml susu cair
1 tin koktail buah-buahan (tapis & buang air)
Cara membuatnye :
~ Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk, jerang sehingga agar-agar dan gula larut
~ Masukkan pula susu cair & biar mendidih
~ Setelah mendidih, tutup api & masukkan koktail buah-buahan
~ Masukkan adunan agar-agar ke dalam acuan pilihan, biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais
SELAMAT MENCUBA.....
Friday, November 16, 2012
Kuih Kaswi
KASWI PANDAN
Bahan :
2 cwn tpg gandum
1/2 cwn tpg ubi
1 1/2 cwn gula~klu suka manis boleh tmbh lg
4 cwn air termasuk air daun pandan dn santan
1/2 cwn santan
sedikit air daun pandan agak2 jer+perwrn hijau sikit
sedikit kapur
sedikit garam
kelapa putih gaul sedikit garam dn kukus 15 minit bg tahan kelapanya tak mudah basi
CARANYA
1-blend daun pandan,ambik airnya..satukan bhn yg lain kacau biar serata dn tapis
2-panaskan air kukusan,sapu sedikit minyak pd loyang kukus selama 1/2 jam hingga masak
KASWI GULA MERAH
BHNNYA
2 cwn tpg gandum
1/2 cwn tpg ubi
1 cwn gula pasir
1 cwn gula merah
4 cwn air
sedikit kapur dn garam
sedikit kelapa putih bubuh sikit garam kukus 15 minit bg tahan kelapa tak mudah basi
CARANYA
1-satukan bhn2 semuanya..bila dan sebati tapiskan
2-panaskan air kukusan sapukan minyak pd loyang kukuskan 1/2 jam spai masak
~~ selamat mencuba ~~
Bahan :
2 cwn tpg gandum
1/2 cwn tpg ubi
1 1/2 cwn gula~klu suka manis boleh tmbh lg
4 cwn air termasuk air daun pandan dn santan
1/2 cwn santan
sedikit air daun pandan agak2 jer+perwrn hijau sikit
sedikit kapur
sedikit garam
kelapa putih gaul sedikit garam dn kukus 15 minit bg tahan kelapanya tak mudah basi
CARANYA
1-blend daun pandan,ambik airnya..satukan bhn yg lain kacau biar serata dn tapis
2-panaskan air kukusan,sapu sedikit minyak pd loyang kukus selama 1/2 jam hingga masak
KASWI GULA MERAH
BHNNYA
2 cwn tpg gandum
1/2 cwn tpg ubi
1 cwn gula pasir
1 cwn gula merah
4 cwn air
sedikit kapur dn garam
sedikit kelapa putih bubuh sikit garam kukus 15 minit bg tahan kelapa tak mudah basi
CARANYA
1-satukan bhn2 semuanya..bila dan sebati tapiskan
2-panaskan air kukusan sapukan minyak pd loyang kukuskan 1/2 jam spai masak
~~ selamat mencuba ~~
Wednesday, November 14, 2012
Salam Maal Hijrah 1434 :D
Selamat menyambut Maal Hijrah 1434 pada 15 November 2012 bersamaan 1 Muharram 1434 untuk semua keluarga, para sahabat dan kenalan yang dihormati semoga segala kebaikan dan keberkahan menyertai kita semua. InsyaAllah.
Alhamdulillah kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati nikmat-nikmat dari MahaPencipta Sekalian Alam. Apakah azam kita pada tahun baru ini?? Mungkin ada antara kita yang terlupa dengan tahun baru hijrah kerana terleka dengan kehidupan yang sementara ini. Apapun marilah kita sama-sama ingat-mengingati dalam perkara kebaikan.
“Demi MASA. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali yang beriman dan yang beramal soleh. Yang berpesan-pesan dengan KEBENARAN. Yang berpesan-pesan dengan KESABARAN”. [Surah Al-Asr: 1-3]
Subscribe to:
Posts (Atom)