Islamic Widget

Wednesday, April 10, 2013

Kari Hijau Thai



Bahan Pes:
1 batang serai( hiris halus)
10 biji cili padi siam, hiris halus + 2-3 biji cili hijau
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 ulas bawang putih, cincang
1 inci lengkuas
1 inci halia
1/2 cawan daun ketumbar (guna semua sekali termasuk akar)
1/2 cawan daun selasih ( sweet thai basil)
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis/limau kasturi
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan(pati)

Bahan lain:
500 gram daging batang pinang (ayam pun boleh)
1 biji terung biru, didadu besar2
sebungkus rebung madu setiap satu dipotong empat
1 biji tomato, belah 6
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk
Pes kari hijau thai (resipi di atas)
800 ml santan cair (500 ml)
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)

Cara menyediakannya:
Untuk pes : Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
Untuk kari hijau: Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga daging. Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk. Masukkan rebung madu dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api. Rasa dan tambah sos ikan jika kurang masin.


*Boleh masukkan kacang buncis / kacang panjang (kalau suka)