Islamic Widget

Tuesday, December 31, 2013

Crepe Durian






-20gm tpg gndum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian

-masuk sume bhn dlm mngkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis..
kalau pekat just tmbh air sikit..
-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kene hilangkn buih2 tu..dulu
tuk elakkn crepe akan berlubang bila byk buih..
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
-layangkan kuali agar adunan sekata..
-masak atas api kecil..
-masak hingga kering..angkt..tk perlu terbalikkn msa angkat tu
|
FILLING..resepi sendiri

500g isi durian
130ml susu cair
1 biji kuning telur
10g gula
10g tepung kastard

- campur semua dlm periuk..masak api perlahan,kacau hingga pekat - sejukkan

150ml fresh cream @ non dairy whipping cream dipukul kental

* Boleh juga guna isi durian shj dan fresh cream cream yg dipukul kental...letak sedikit fresh cream kemudian isi durian dan letak lg fresh cream..baru bungkus...

* Boleh juga pukul fresh cream sampai kental,kemudian masukkan isi durian,pukul sebati sebentar...


-letak kulit crepe yg licin bahagian bawah..letak krim,letakkan kastard atasnya dan letak krim lg..
-lipat kulit crepe - sejukkan

Saturday, December 7, 2013

Laksam





2 cwn tepung beras

1 cwn tepung gandum
2 sb tepung ubi
4 cwn air
1 sk garam

- blender semua
- kukus di atas tutup periuk yg telah disapu sedikit minyak selama 7 minit
- bila dah masak,gulung mee laksam
- sejukkan

Kuah Laksam

1/2 kg ikan sardin direbus...ambil isi
2 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sk lada hitam - dblender,jgn terlalu halus
2 keping.. asam keping
santan pekat secukupnya

- blender ikan sardin bersama bawang merah dan bawang putih
- masukkan bersama bahan2 lain k dalam periuk
- masak dan kacau hingga kuah mendidih
- perasakan dgn garam dan pak aji jika suka

Cili laksam

6 biji cili api
sedikit belacan
sedikit garam
1 bj limau kasturi - diperah

- tumbuk cili + belacan + garam
- perahkan asam limau

Ulam-ulaman

- taugeh
- daun kesum - dihiris halus
- bunga kantan - dihiris halus
- kacang panjang - dihiris halus
- kobis dihiris halus

Apam Polkadot


3 biji telur A dr peti ais
220g gula halus
1sk ovalette
275g tepung gandum *
3sk baking powder * diayak bersama
150ml susu segar @ susu cair.
1sk esen vanila

- pukul gula + telur + ovalete hingga kembang,gebu dan berkrim
- masukkan bahan2 lain, pukul sebati
- bahagi2kan dan warnakan ikot selera kita
- masuk dlm piping bag
- picitkan dlm cupcake yg telah diletak dlm acuan lompang hingga penuh
- jika nak letak filling..letak 1/2 cupcake,pastu letak filling dan letak lg adunan hingga penuh cup
- kukus selama 10min dgn api sederhana...(pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu)

Wednesday, December 4, 2013

Kek Keju Meleleh






150g tepung superfine
1sk baking powder
150g gula kastor
5 biji telur A
1sb ovalete
80ml air / susu cair
80ml minyak masak / mentega cair
* perisa dan pewarna yg digemari (satukan dgn sukatan air/susu cair tadi hingga menjadi 80ml)

- pukul tepung + baking powder + gula + telur + ovalete hingga kembang, putih dan gebu(adunan akan naik sekali ganda)


- masukkan air/susu cair td...pukul lg hingga ringan
- masukkan minyak/mentega cair - pukul perlahan dan sekejap sekadar sebati
- masuk dlm bekas (1/2 bekas shj) - tutupkan dgn penutup bekas
- kukus 30 min dgn api yg kuat
- dah masak..kuarkan dr pengukus...biar bertutup hingga sejuk
- jgn risau jika kek menurun...x bantat..tetap gebu mcm dlm gambar
- lap2 kan wap air di bawah penutupnya

Keju Meleleh..

250g cream cheese
120ml susu pekat manis
100ml susu sejat

- pukul cream cheese + susu pekat manis hingga lembut
- masukkan susu sejat..pukul sebati...jika nak lbh leleh,tambahkan lagi susu cair
-tuang atas kek tadi...sejukkan dlm chiller