Islamic Widget

Friday, June 15, 2012

Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan:
  • 4 ekor ikan keli-dibasuh bersih, kemudian disalai. Salai sampai masak~ Ikan dibolak-balik supaya masaknya merata.
  • 2 batang rebung dipotong~ikut ler nak potong camaner2 pun.
  • 15 biji cili api ~ nak lebih pun boleh (dikisar halus)
  • 1 biji bawang merah ~ dikisar halus
  • 1 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air.
  • Asam keping~ikut kesesuaian dgn rasa.


Cara-caranya:

  • Masukkan air,santan cair,bahan yg dikisar,rebung,asam keping dan ikan keli ke dalam periuk.Masak sampai mendidih, then baru masukkan santan pekat n garam secukup rasa.Biarkan seketika baru padamkan api.


No comments: