Islamic Widget

Thursday, May 10, 2012

Ikan Bakar Bersambal


Bahan-bahan:

1 ekor ikan (bawal/merah/kembung/siakap/pari/patin/keli/talapia)
1-2 batang serai-diketuk
daun limau purut-dihiris halus (kalau tak nak tak pun tak per...takde masalah)
daun pisang dan aluminium foil

Bahan untuk dikisar

5 tangkai cili merah
5 tangkai cili kering
cili api~ikut kesesuaian tahap pedas yg nak
5 biji bawang merah ~ bawang besar pun boleh (sebiji yg besar ok laa...)
3 ulas bawang putih
Belacan~ikut kesesuaian dgn bahan
Sedikit air asam jawa (pekat)
Garam secukup rasa
sedikit gula melaka (kalau nak masukkan...kalau tak nak pun tak per)

Cara-caranya :- 

Panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam (minyak sket jer...)
Letakkan daun pisang di atas aluminium foil then letakkan separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi dan bungkus dgn daun pisang dan foil.
bakar dengan api sederhana hingga ikan betul2 masak (ikan kecil/sederhana dlm 20-30 minit...kalau ikan besar dlm 45 minit).
hidangkan dengan air asam atau cili berkicap

*** Kalau nak tak sambal dlm ikan pun boleh dan separuh lagi lumurkan pada bagian luar then bungkus dgn daun pisang n aluminium foil.

No comments: