Islamic Widget

Thursday, May 10, 2012

Photo: Nasi Kerabu

Memang bestlah kak Rozilah Abdullah...Jasmine Comel...nyumm2..tp saya x buat tumis (nasi kerabu)
Copy paste dari wall jasmine je ye..

Bahan2 :

4 pot beras (guna beras wangij
jasmine white)
5 pot air-bergantung beras m
3 helai daun limau purut-koyak2kan
3 helai daun pandan-simpul
Sedikit pewarna biru
Noor Dz Salleh tmbh sedikit garam + kiub pati ayam)

Cara

Beras dibersihkan dan di tanak seperti biasa bersama-sama daun pandan, daun limau purut dan sedikit pewarna biru.

SAMBAL KELAPA IKAN

5 ekor ikan kembung@ikan sardin
5 biji bawang merah
Sehiris halia
3 batang serai
1/2 biji kelapa
10 biji lada hitam(boleh letak lebih sekiranya suka)
Garam
Gula(sy juga letak gula nisa spt kak Rozie)

Cara

1) Goreng kelapa spt buat kerisik tp jgn terlalu garig.
2)Tumbuk kelapa bagi halus (guna pengisar kering) tapi jgn bg keluar minyak
3)Bakar@rebua ikan.asingkanisi ikan ketepikan.sy sangai isi ikan hingga jadi spt kapas (yg ini sy ikut)
4)Tumbuk bawang merah,halia,garam dan sedikit gula hingga lumat dan sebati.
5)Masukkan semua bahan2 ni dalam kuali bersama ikan yg telah disangaidan sangai lagi hingga kering.Rasakan garamnya.ketepikan.

TUMIS( kuah nasi kerabu) (Noor Dz x buat...x sempat..dah kelaparan...heheh)

Santan pekat dr sebiji kelapa
5-8 ulas bawang keci
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
2 batang serai diketuk
2 keping asam gelugur
Sedikit minyak untuk menumis

Cara

1)Semua bahan ini dikisar hingga lumat kecuali serai.
2)Masukkan semua bahan kisar dalam periuk tumis bahan kisar hingga wangi dan cilinya masak.
3) Masikkan serai yg diketuk tadi
4)Masukkan asam keping,gula dsn garam
5)Didihkan dengan api ysng pelahan hingga masak.

AIR LADA

cili padi -ikut nak letak byk mana .jika suka pedas ltk lebih
Garam
Gula
Cuka
Air

Cara

Campurkan semua bahan dan kisar.
Jika suka boleh didihkan sebentar.

SOLOK LADA

10 biji cili hijau dibelah jgn putus dan dibuang biji
1/2 buji kelapa parut putih
5 biji bawang merah
Sehiris halia
2 ekor ikan kembungambil isinya sahaja
Sedikit garam dan gula
1/2 cawan santan pekat

Cara

1)Tumbuk bawang,halia hingga lumat.masukkan garam,gula dan akhir sekali ikan.tumbuk lagi hingga lumat
2) Campurkan kedalam kelapa parut dan sebatikan.
3) Sumbatkan kefalam lada tang telah dibusng biji tadi.
4)Susunkan je dalam periuk.Tuangkan santan dan rebus hingfa jering.

IKAN CELUP TEPUNG

5 ekor ikan dibersihkan
1/2 cawan tepung beras
Sedikit air kapur
Sefikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara

1)bancuh tepung beras ,garam bersana air kapur,serbuk kunyitdan air secukupnya.pekat cairnya seperti menggoreng pisang
2)Panaskan minyak untuk menggoreng.
3)Celupkan ikan kedalam bancuhan tepubg dan goreng hingga masak

ULAM ULAMAN

-kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh

2 helai daun kunyit
5 helai daun cekur
1 batang bunga kantan
10 tangkai daun kesum
5 tangkai daun selasih/kemagi
5 batang kacang panjang
Beberapa helai daun serai kayu (daun salam)
1 biji timun
5 biji bawang putih jeruk (jika suka)
1 mangkuk kecil taugeh-buang ekor

CARA HIDANG

1)Sendukkan nasike dalam pinggan.Letakkan sedikit dambal kelapa,cili padi jeruk (air lada),kuah tumis,budu,diakhiri ulam.Gaul rata-rata bolehla dihidangkan bersama lauk pauk yg sesuai spt solok lada,telur masin,keropok goreng,daging bakar,ayam bakar,ayam goreng berempah dan juga ikan goreng celup tepung.
Bahan2 :

4 pot beras (guna beras wangij
jasmine white)
5 pot air-bergantung beras m
3 helai daun limau purut-koyak2kan
3 helai daun pandan-simpul
Sedikit pewarna biru
Noor Dz Salleh tmbh sedikit garam + kiub pati ayam)

Cara

Beras dibersihkan dan di tanak seperti biasa bersama-sama daun pandan, daun limau purut dan sedikit pewarna biru.

SAMBAL KELAPA IKAN

5 ekor ikan kembung@ikan sardin
5 biji bawang merah
Sehiris halia
3 batang serai
1/2 biji kelapa
10 biji lada hitam(boleh letak lebih sekiranya suka)
Garam
Gula Nisan(Gula Melaka)

Cara

1) Goreng kelapa spt buat kerisik tp jgn terlalu garig.
2)Tumbuk kelapa bagi halus (guna pengisar kering) tapi jgn bg keluar minyak
3)Bakar@rebus ikan.asingkan isi ikan ketepikan(sangai isi ikan hingga jadi spt kapas pun boleh jge)
4)Tumbuk bawang merah,halia,garam dan sedikit gula hingga lumat dan sebati.
5)Masukkan semua bahan2 ni dalam kuali bersama ikan yg telah disangaidan sangai lagi hingga kering.Rasakan garamnya.ketepikan.

TUMIS( kuah nasi kerabu)

Santan pekat dr sebiji kelapa
5-8 ulas bawang keci
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
2 batang serai diketuk
2 keping asam gelugur
Sedikit minyak untuk menumis

Cara

1)Semua bahan ini dikisar hingga lumat kecuali serai.
2)Masukkan semua bahan kisar dalam periuk tumis bahan kisar hingga wangi dan cilinya masak.
3) Masikkan serai yg diketuk tadi
4)Masukkan asam keping,gula dsn garam
5)Didihkan dengan api ysng pelahan hingga masak.

AIR LADA

cili padi -ikut nak letak byk mana .jika suka pedas ltk lebih
Garam
Gula
Cuka
Air

Cara

Campurkan semua bahan dan kisar.
Jika suka boleh didihkan sebentar.

SOLOK LADA

10 biji cili hijau dibelah jgn putus dan dibuang biji
1/2 buji kelapa parut putih
5 biji bawang merah
Sehiris halia
2 ekor ikan kembungambil isinya sahaja
Sedikit garam dan gula
1/2 cawan santan pekat

Cara

1)Tumbuk bawang,halia hingga lumat.masukkan garam,gula dan akhir sekali ikan.tumbuk lagi hingga lumat
2) Campurkan kedalam kelapa parut dan sebatikan.
3) Sumbatkan kefalam lada tang telah dibusng biji tadi.
4)Susunkan je dalam periuk.Tuangkan santan dan rebus hingga jering.

IKAN CELUP TEPUNG

5 ekor ikan dibersihkan
1/2 cawan tepung beras
Sedikit air kapur
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara

1)bancuh tepung beras ,garam bersana air kapur,serbuk kunyitdan air secukupnya.pekat cairnya seperti menggoreng pisang
2)Panaskan minyak untuk menggoreng.
3)Celupkan ikan kedalam bancuhan tepubg dan goreng hingga masak

ULAM ULAMAN

-kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh

2 helai daun kunyit
5 helai daun cekur
1 batang bunga kantan
10 tangkai daun kesum
5 tangkai daun selasih/kemagi
5 batang kacang panjang
Beberapa helai daun serai kayu (daun salam)
1 biji timun
5 biji bawang putih jeruk (jika suka)
1 mangkuk kecil taugeh-buang ekor

CARA HIDANG

1)Sendukkan nasike dalam pinggan.Letakkan sedikit dambal kelapa,cili padi jeruk (air lada),kuah tumis,budu,diakhiri ulam.Gaul rata-rata bolehla dihidangkan bersama lauk pauk yg sesuai spt solok lada,telur masin,keropok goreng,daging bakar,ayam bakar,ayam goreng berempah dan juga ikan goreng celup tepung

Ikan Bakar Bersambal


Bahan-bahan:

1 ekor ikan (bawal/merah/kembung/siakap/pari/patin/keli/talapia)
1-2 batang serai-diketuk
daun limau purut-dihiris halus (kalau tak nak tak pun tak per...takde masalah)
daun pisang dan aluminium foil

Bahan untuk dikisar

5 tangkai cili merah
5 tangkai cili kering
cili api~ikut kesesuaian tahap pedas yg nak
5 biji bawang merah ~ bawang besar pun boleh (sebiji yg besar ok laa...)
3 ulas bawang putih
Belacan~ikut kesesuaian dgn bahan
Sedikit air asam jawa (pekat)
Garam secukup rasa
sedikit gula melaka (kalau nak masukkan...kalau tak nak pun tak per)

Cara-caranya :- 

Panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam (minyak sket jer...)
Letakkan daun pisang di atas aluminium foil then letakkan separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi dan bungkus dgn daun pisang dan foil.
bakar dengan api sederhana hingga ikan betul2 masak (ikan kecil/sederhana dlm 20-30 minit...kalau ikan besar dlm 45 minit).
hidangkan dengan air asam atau cili berkicap

*** Kalau nak tak sambal dlm ikan pun boleh dan separuh lagi lumurkan pada bagian luar then bungkus dgn daun pisang n aluminium foil.