Roti Sosej
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 120ml susu segar
- 50g telur
- 300g tepung roti
- 1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 60g butter
- 1 sudu kecil dry yeast
- ******************
- 12 btg sosej
- sos tomato/cili
- mayonis
- telur untuk sapu
Cara-cara
- Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan tunggu siap.
- Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
-
Bahagikan kepada 12 bahagian. Rehatkan 10 minit
- Ambik sebiji dough. Buat bentuk panjang lebih kurang 30cm.
-
Pada bahagian hujung, buat leper sebagai tempat penyambung
-
Kemudian sambungkan pada bahagian hujungnya
-
Letakkan sosej pada bahagian tengah. Buat sampai habis semua dough dengan cara yang sama.
-
Biar seketika sehingga naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telu.
- Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kalau roti belum nampak perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dikeluarkan drp oven.
-
Keluarkan roti dari oven dan sejukkan. Bila nak makan bolehlah letak sos dan mayonis.
No comments:
Post a Comment