
-20gm tpg gndum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian
-masuk sume bhn dlm mngkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis..
kalau pekat just tmbh air sikit..
-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kene hilangkn buih2 tu..dulu
tuk elakkn crepe akan berlubang bila byk buih..
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
-layangkan kuali agar adunan sekata..
-masak atas api kecil..
-masak hingga kering..angkt..tk perlu terbalikkn msa angkat tu
|
FILLING..resepi sendiri
500g isi durian
130ml susu cair
1 biji kuning telur
10g gula
10g tepung kastard
- campur semua dlm periuk..masak api perlahan,kacau hingga pekat - sejukkan
150ml fresh cream @ non dairy whipping cream dipukul kental
* Boleh juga guna isi durian shj dan fresh cream cream yg dipukul kental...letak sedikit fresh cream kemudian isi durian dan letak lg fresh cream..baru bungkus...
* Boleh juga pukul fresh cream sampai kental,kemudian masukkan isi durian,pukul sebati sebentar...
-letak kulit crepe yg licin bahagian bawah..letak krim,letakkan kastard atasnya dan letak krim lg..
-lipat kulit crepe - sejukkan
No comments:
Post a Comment