250gm kailan
1 labu bawang besar - potong bulat(ring)
3 ulas bawang putih - ketuk2 jer..
2 biji cili hijau - hiris ikut cita rasa sendiri
Sepotong ikan kurau/tenggiri masin
2 sudu sos tiram
1 susu besar sos nampla (sos ikan thai)
Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA:
Kailan dipotong, asingkan batang dan daunnya
Ikan kurau/tenggiri dipotong kecil-kecil (digoreng dahulu)
Tumis bawang putih hingga naik baunya
Kailan dipotong, asingkan batang dan daunnya
Ikan kurau/tenggiri dipotong kecil-kecil (digoreng dahulu)
Tumis bawang putih hingga naik baunya
Masukkan ikan masin, biarkan hingga naik baunya
Masukkan batang kailan dahulu dan biarkan separuh masak...
Masukkan daunnya, , bawang besar & cili hijau yg dihiris, sedikit air, sos tiram & sos nampla( klu suka leh masukkn serbuk perasa...klu x nk pun x per...dh ok dh)
***Resepi ni x gne garam tau...sbb dh masin dgn ikan masin & sos ikan :D
Masukkan batang kailan dahulu dan biarkan separuh masak...
Masukkan daunnya, , bawang besar & cili hijau yg dihiris, sedikit air, sos tiram & sos nampla( klu suka leh masukkn serbuk perasa...klu x nk pun x per...dh ok dh)
***Resepi ni x gne garam tau...sbb dh masin dgn ikan masin & sos ikan :D
No comments:
Post a Comment