Islamic Widget

Sunday, January 30, 2011

RENDANG


BAHAN-BAHANNYA
1 kg daging lembu
2 biji kelapa diambil 8 cawan pati santannya
1/4 biji kelapa dijadikan kerisik
20 - 40 biji cili api

4 biji bawang besar
2 cm. lengkuas
5 batang serai
4- 6 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
3 cm. kunyit hidup
1 cm. halia
Garam & gula melaka secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
Daging lembu dipotong kecil (lebih kurang 2 cm.x 2 cm.), dibasuh bersih dan ditoskan airnya
Cili api, bawang besar, lengkuas, halia, kunyit dan 2 batang serai dikisar sehingga lumat
Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan-bahan yang telah digiling tadi
Masukkan daging, 3 batang serai, daun kunyit dan daun limau purut, biarkan mendidih sambil dikacau sekali sekala
Sesudah mendidih masukkan kerisik, garam dan gula melaka dikacau sehingga rata
Sesuaikan rasanya
Masak sehingga hampir kering
Sesudah itu bolehlah diangkat dan dihidangkan.
***cili api boleh ditambah atau dikurangkan mengikut cita rasa masing2...

No comments: