Bahan-bahan:
daging batang pinang (dipotong sedang)
minyak utk menumis
rempah kurma
santan / susu cair
jus limau nipis/limau kasturi
ubi kentang } dibelah btk wedges
tomato } dibelah 4
2-3 biji bawang besar yg sederhana } dibelah 6-jangan putus
2 biji cili merah } dibelah 4 - jangan putus
2 biji cili hijau } dibelah 4 - jangan putus
~Daun bawang
~Daun Saleri
Bahan Penumis:
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
Bahan Kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4 biji buah keras
** klu ske boleh masukkan juga kas-kas@kismis hitam@prune
1. Panaskan minyak, masukkan bahan penumis. Kacau
1-2 minit.
2. Bubuh pula bahan kisar, kacau sampai wangi dan
pecah myk .
3. Masukkan rempah kurma dan sedikit air. Bila naik
bau, masukkn daging/ayam dan kacau 3-4 minit
atau hingga kering airnya atau sehingga empuk.
4. Masukkn kentang..dan santan, kacau hingga
menggelegak dan kentang empuk. besar yg di
5. Then masukkan bawang besar yg dibelah 6
5. Tambahkan garam + jus limau secukup rasa
6. Akhir sekali, masukkn tomato + cili merah + cili
hijau + daun bawang + daun saleri
***Jika santan digantikan dgn susu cair...susu cair
dimasukkan akhir sekali sebelum tomato + cili +
daun bawang + saleri
No comments:
Post a Comment