Islamic Widget

Monday, March 14, 2011

Mi Kari


Bahan-bahan ( 4 -5 orang )
  • Sebungkus mi kuning, dicelur dan tos.
  • Isi ayam dipotong dadu 1 mangkuk sedang
  • Isi kerang rebus/steam 1 mangkuk sedang
  • 2-3 bungkus serbuk kari daging
  • Santan 1 cawan
  • sepotong isi ikan kurau/talang
  • ikan bilis 1 cawan direbus then diblender
  • air asam jawa  & garam secukup rasa
  • kacang panjang - warna hijau terang dipotong 2cm
  • tauhu cina yang siap goreng (yg mcm span tu) dipotong dua
  • fish ball dan fish cake dipotong2

  • Bahan Untuk Hiasan :

  • Tauhu digoreng dengan garam dan kunyit, dihiris nipis
  • bawang goreng, cili merah-hijau dihiris, limau kasturi belah dua, telur rebus, dauan bawang-saleri dan taugeh yg dicelur

  • Bahan tumisan:
  • minyak masak untuk menumis, 5 ulas bawang putih, 1 biji bwg besar, 2 inci halia ditumbuk lumat & 2 tangkai daun kari

Cara-cara :

  1. Celurkan mi dalam air mendidih dan tos, asingkan.
  2. Untuk kuahnya: Sediakan periuk yang sederhana besar, panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang putih, bwg besar dan halia dan daun kari hingga wangi. Masukkan pes rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan. Gaul dan biar seketika.
  4. Masukkan ikan bilis yg direbus & diblender, isi ikan kurau/talang & air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan santan, isi kerang, fish ball, fish cake & garam secukup rasa dan biar sekejap. Akhir sekali masukkan tauhu cina yg dipotong dua.
  6. Hidangkan mi yg diletakkan bahan hiasan tadi. Selamat mencuba!
  7. ***Anda juga boleh mengubah mana2 kandungan mengikut kesesuaian selera anda dan keluarga.

No comments: