BAHAN UTK DOH:
1 kilo tepung gandum
2-3 sdb butter
1 1/2 cwn minyak
Air suam/air drp peti sejuk secukupnya
1 kilo tepung gandum
2-3 sdb butter
1 1/2 cwn minyak
Air suam/air drp peti sejuk secukupnya
BAHAN UNTUK INTI:
1 kilo kentang
500 g daging yg cincang@potong dadu kecil2 (kalau daging banyak boleh kurangkan sikit kentang)
2 biji bawang besar (potong dadu)
4-5 ulas bawang merah (dikisar/tumbuk halus)
2 ulas bawang putih (dikisar/tumbuk halus)
1"-1 1/2" halia (dikisar / ditumbuk halus)
daun saleri(dihiris halus)
Lada sulah / lada hitam yg dikisar (klu gne lada hitam wangi sket baunya...)
Garam
1"-1 1/2" halia (dikisar / ditumbuk halus)
daun saleri(dihiris halus)
Lada sulah / lada hitam yg dikisar (klu gne lada hitam wangi sket baunya...)
Garam
Minyak (utk menumis inti & menggoreng karipap)
Air secukupnya
CARA BUAT DOH: Air secukupnya
- Panaskan minyak hingga betul-betul panas, masukkan butter. Biarkan butter cair dan kacau sebati.
- Buat lubang ditengah tepung dan tuang campuran minyak dgn butter panas yg dimasak tadi.
- Kacau dgn senduk kayu hingga jd seperti serbuk roti dan masukkan air secukupnya hingga boleh diuli dan tak lekat ditangan & pd bekas yg digunakn utk menguli..
- Kentang dibuang kulit, potong dadu dan cuci bersih.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia yg telah dikisar/tumbuk hingga naik bau.
- Masukkan daging dan kentang, kacau lagi hingga rata. Kemudian masukkan air hingga paras kentang.
- Bila kuah menggelegak, masukkan garam & lada hitam/lada sulah.
- Bila daging & ubi kentang sudah empuk bolehlah dimasukkan bawang besar yg dipotong dadu & daun saleri yg telah dihiris halus.
- Bila inti dah masak, sejukkan dahulu sebelum buat karipapnya.
No comments:
Post a Comment