Islamic Widget

Saturday, December 25, 2010

Puding Karamel

Bahan-bahan
  • 400ml susu segar/susu cair (1tin)
  • 5 sudu besar gula halus
  • 5 biji telur- pada suhu bilik(klu kuarkan drp peti sejuk...biarkan dulu sampai sejuknya hilang)
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 1-2 titik esen vanila(klu terlebih esen vanila kang rse pahit lak)                              
               [ KARAMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2-3 sudu besar air

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk/kuali kecil dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1-2 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan. 
  2. Masukkan 5 biji telur dan 2 biji kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati (kacau perlahan2...jangan sampai berbuih/kembang)
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan tapi jangan sampai mendidih. 
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. (pas tu...tuang ke dalam loyang yg ada karamel dgn menggunakan penapis...sbb nak bagi cantik kat puding tu -halus teksturnya)
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit Api jangan kuat nti jadi bersarang. Slow fire and slightly longer is better.
  6.   Kalau x nak kukus..boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. JANGAN buka aluminium foil. Biarkan dulu selama 5 minit..baru la boleh dibuka.
  8. Bila sejuk terbalikkan puding ke atas pinggan.
    bolehlah disimpan dalam peti sejuk sebelum dimakan :D
  9. catatan: gne loyang yg kecil ek...lebih kurang yg ukuran 16cm...klu yg besor tu...kang leper & nipis lak puding tu...                                                                                              

No comments: