Islamic Widget

Monday, December 27, 2010

Mi Hailam

BAHAN-BAHANNYA :
~ 500 gram mee kuning, cuci dan toskan
~ Air secukupnya
~ daging lembu dihiris nipis
~ sedikit isi ayam dihiris nipis
~ sotong sederhana besar dihiris
~ udang saiz sederhana
~ red capsicum, green capsicum, yellow capsicum (dipotong dadu)
~ bunga kobis 
~ sawi bok choy
~ lobak merah (dipotong jejari)
* sos tiram
* kicap lemak manis
*  lada hitam (ditumbuk halus)
3-4 ulas bawang putih (cincang halus)


CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih yg dicincang hingga naik baunnya.
  2. Masukkan daging dan air...biar daging empuk. Kalau air kurang, tambahkan air lagi .(daging kalau rebus asing boleh juga tapi nanti kurang manis) 
  3. Jika daging dah empuk..masukkan isi ayam, sos tiram, kicap lemak manis dan lada hitam dikacau rata. Biar mendidih sekejap.
  4. Kemudian, masukkan udang, sotong dan sayur-sayuran yg ada 
  5.  Akhir sekali masukkan mee kuning tadi, gaul rata, rasa dan jika ok, boleh dihidangkan. Sedap dimakan kala panas bersama cili jeruk...hmmm...
** klu agak kurang masin leh masukkan garam skeeet aje ATAU masukkan jer kiub ayam :)
*** actually klu bahan2 lain tak ada...cuma ada sawi dan isi ayam ATAU udang aje pun dah leh wat mi hailam ni...sbb yg asas sebenarnya tumis bawang putih cincang...masukkan sos tiram, kicap lemak manis & lada hitam then masuk isi ayam yg dihiris nipis..masukkan air sesuai utk kuah..then masukkan sawi & mi...dah siap leh dihidangkan...sayur yg macam2 kt atas tu utk penyedap rasa. Simple & mudah disediakan...yg PALIIIING penting...sedap :D

No comments: