Islamic Widget

Saturday, February 22, 2014

Pai Epal

Bahan-bahan ( 4 org )

  • base:
  • 3 cwn tepung roti@gandum
  • 2 cwn mentega
  • 4 sb air suam
  • 2 biji telur (dipukul)
  • 2 kuning telur (dipukul)
  • filing:
  • 4/5 biji buah epal (potong dadu-kecil2)
  • 2 sb serbuk cinamon
  • 2 sb gula (masak dgn epal)
  • 2 sb gula (karamel)
  • 1 sb gula (tabur atas epal)
  • 2 sb susu segar
  • 1 sb mentega (tabur atas apel)
  • 1/2 cwn mentega (karamel)

Cara-cara

  1. campur semua bahan untuk buat base uli menjadi doh.balut dgn cling wrap dan letak dlm peti ais sementara membuat filing.
  2. masak gula dgn mentega untuk karamel.setelah cair,masukkan susu segar...kemudian masukkan epal yg telah digaul dgn cinamon terlebih dahulu then masak selama 5 minit @sampai epal empuk.
  3. sementara tu boleh panaskan oven.
  4. keluarkan doh tadi dan potong dua bahagian.kemudian,canai setiap bhgn nipis2 (ikut saiz acuan).
  5. masukkan doh ke dlm acuan.kemudian,tuangkan epal karamel tadi taburkan gula di atas epal diikuti dgn mentega.
  6. akhir sekali,letak doh satu lagi utk menutup epal...cucuk2 doh dgn garpu...tutup atas pai dgn aluminium foil then bakar 30 min @ 210 darjah.
  7. Ooopppsss...sebelum masukkn dlm oven sapukan kuning telur pada bagian atas pai....

No comments: