Pai Epal
Bahan-bahan ( 4 org )
- base:
- 3 cwn tepung roti@gandum
- 2 cwn mentega
- 4 sb air suam
- 2 biji telur (dipukul)
- 2 kuning telur (dipukul)
- filing:
- 4/5 biji buah epal (potong dadu-kecil2)
- 2 sb serbuk cinamon
- 2 sb gula (masak dgn epal)
- 2 sb gula (karamel)
- 1 sb gula (tabur atas epal)
- 2 sb susu segar
- 1 sb mentega (tabur atas apel)
- 1/2 cwn mentega (karamel)
Cara-cara
-
campur semua bahan untuk buat base uli menjadi
doh.balut dgn cling wrap dan letak dlm peti ais sementara membuat
filing.
-
masak gula dgn mentega untuk karamel.setelah
cair,masukkan susu segar...kemudian masukkan epal yg telah digaul dgn
cinamon terlebih dahulu then masak selama 5 minit @sampai epal
empuk.
-
sementara tu boleh panaskan oven.
-
keluarkan doh tadi dan potong dua bahagian.kemudian,canai setiap bhgn nipis2 (ikut saiz acuan).
-
masukkan doh ke dlm acuan.kemudian,tuangkan epal karamel tadi taburkan gula di atas epal diikuti dgn mentega.
-
akhir sekali,letak doh satu lagi utk menutup epal...cucuk2
doh dgn garpu...tutup atas pai dgn aluminium foil then bakar 30 min @ 210
darjah.
-
Ooopppsss...sebelum masukkn dlm oven sapukan kuning telur pada bagian atas pai....
No comments:
Post a Comment