Alangkah indah andai hidup ini umpama kisah dalam sebuah novel. Kita yang memegang penanya... kita yang mengatur plotnya... kita yang memulakan prolognya... kita yang mencorak klimaksnya... kita yang menetapkan akhirannya... Akhiran yang indah-indah.. Namun hakikat sebenar kehidupan tak seindah penceritaan... tak semanis impian... tak secantik percaturan... tak sehebat antologi... Mampukah kita mewarnai helaian putih dengan corak yang kita inginkan?!?
Islamic Widget
Thursday, February 20, 2014
Chocolate Moist Cake
200g tepung gandum *
100g serbuk koko *
1sk baking powder *
1sk soda bikarbonat * diayak bersama
3 biji telur A
200g gula halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
- pukul telur + gula hingga kembang
- masuk susu pekat manis + minyak masak - pukul sebati
- masuk tepung - pukul sebati
- masuk air panas - pukul sebati
- masuk dlm loyang 8x8 @ 9x9 yg dilapik baking paper
- bakar 180C @ 1 jam bergantung kpd oven memasing
- sejukkan dan potong 3
Krim Keju Mocha - (saya buat 2/3 adunan shj),sukatan di bawah telah dibahagi kpd 2/3)
8g gelatin halal *
40g air * satukan - double boiler hingga gelatin hancur
270g cream cheese
1sk nescafe @ pes mocha
40g gula aising
200g non dairy whipping cream
- pukul cream cheese + nescafe @ pes mocha + gula aising hingga lembut
- masukkan larutan gelatin tadi dan pukul sebati
- dlm bekas lain,pukul non dairy whipping cream hingga kental,kemudian masukkan adunan cream cheese tadi,pukul sebati
- masukkan dlm piping beg,simpan di chiller lbh kurang 30min
Chocolate Ganache..
170g whipping cream (saya gantikan dgn non dairy whipping cream)
27g sirap glukos
270g dark chocolate
20g mentega
1/2sb pes hazelnut jika suka (saya x letak)
- double boiler whipping cream + sirap glukos hingga buih kecik di tepi periuk
- masukkan dark chocolate -gaul hingga coklat cair
- masukkan mentega , gaul sebati
- masukkan pes hazelnut - gaul sebati
- masukkan dlm piping beg,simpan di chiller dlm 30 min
Sirap Nescafe
1sb nescafe segar
1/4 cwn air suam
- satukan,kacau rata
Cara2 Melapis Kek...
- letakkan 1 keping kek atas cakeboard
- sapukan sirap nescafe atas permukaan kek tadi
- picitkan chocolate ganache (jika buat kek bulat,mulakan dr tengah kek dgn cara membulat,jika kek 4 segi,picitkan menyerong dr tepi kek)
-kemudian picitkan krim keju dikeliling chocolate ganache td jika kek bulat..jika petak,picit menyerong di sebelah chocolate ganache tadi
- buat ke seluruh permukaan kek
- amik kek yg k2,timpakan kemas atas lapisan krim keju dan chocolate ganache tadi...buat cara yg sama hingga ke semua permukaan kek
- amik kek yg terakhir tutup kemas atas lapisan krim keju dan chocolate ganache tadi
- lepakan dengan baki krim keju keseluruh permukaan dan tepi kek
- masukkan dlm chiller dlm 30min
- double boiler baki chocolate ganache tadi..biar suam dan tuang atas kek yg telah disejukkan tadi
- sejukkan semula dlm chiller
NYUMMMMM2
Labels:
Di Sebalik Jendela Dapur Ibu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment