Islamic Widget

Thursday, February 20, 2014

Chocolate Moist Cake


200g tepung gandum *
100g serbuk koko *
1sk baking powder *
1sk soda bikarbonat * diayak bersama
3 biji telur A
200g gula halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

- pukul telur + gula hingga kembang
- masuk susu pekat manis + minyak masak - pukul sebati
- masuk tepung - pukul sebati
- masuk air panas - pukul sebati
- masuk dlm loyang 8x8 @ 9x9 yg dilapik baking paper
- bakar 180C @ 1 jam bergantung kpd oven memasing
- sejukkan dan potong 3

Krim Keju Mocha - (saya buat 2/3 adunan shj),sukatan di bawah telah dibahagi kpd 2/3)

8g gelatin halal *
40g air * satukan - double boiler hingga gelatin hancur
270g cream cheese
1sk nescafe @ pes mocha
40g gula aising
200g non dairy whipping cream

- pukul cream cheese + nescafe @ pes mocha + gula aising hingga lembut
- masukkan larutan gelatin tadi dan pukul sebati
- dlm bekas lain,pukul non dairy whipping cream hingga kental,kemudian masukkan adunan cream cheese tadi,pukul sebati
- masukkan dlm piping beg,simpan di chiller lbh kurang 30min

Chocolate Ganache..
170g whipping cream (saya gantikan dgn non dairy whipping cream)
27g sirap glukos
270g dark chocolate
20g mentega
1/2sb pes hazelnut jika suka (saya x letak)

- double boiler whipping cream + sirap glukos hingga buih kecik di tepi periuk
- masukkan dark chocolate -gaul hingga coklat cair
- masukkan mentega , gaul sebati
- masukkan pes hazelnut - gaul sebati
- masukkan dlm piping beg,simpan di chiller dlm 30 min

Sirap Nescafe

1sb nescafe segar
1/4 cwn air suam

- satukan,kacau rata

Cara2 Melapis Kek...

- letakkan 1 keping kek atas cakeboard
- sapukan sirap nescafe atas permukaan kek tadi
- picitkan chocolate ganache (jika buat kek bulat,mulakan dr tengah kek dgn cara membulat,jika kek 4 segi,picitkan menyerong dr tepi kek)
-kemudian picitkan krim keju dikeliling chocolate ganache td jika kek bulat..jika petak,picit menyerong di sebelah chocolate ganache tadi
- buat ke seluruh permukaan kek
- amik kek yg k2,timpakan kemas atas lapisan krim keju dan chocolate ganache tadi...buat cara yg sama hingga ke semua permukaan kek
- amik kek yg terakhir tutup kemas atas lapisan krim keju dan chocolate ganache tadi
- lepakan dengan baki krim keju keseluruh permukaan dan tepi kek
- masukkan dlm chiller dlm 30min
- double boiler baki chocolate ganache tadi..biar suam dan tuang atas kek yg telah disejukkan tadi
- sejukkan semula dlm chiller

NYUMMMMM2

No comments: