Islamic Widget

Sunday, February 23, 2014

Mi Hailam


BAHAN-BAHANNYA :
500 gram mi kuning, cuci dan toskan

Air secukupnya
sedikit daging  lembu dihiris nipis
sdikit isi ayam dihiris nipis
soto
7 - 10 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1 biji tomato, belah enam
1 cawan bunga kobis yang dipotong sekuntum2
2 pokok sawi bok choy, dileraikan cuci dan toskan
1/3 batang lobak merah, belah dua dan hiris serong
5 camca besar sos tiram
2 camca besar sos lada hitam
3 ulas bawang putih, cincang halus
Garam secukup rasa (jika perlu)
1 camca teh tepung jagung, bancuh dengan sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan sos tiram dan sos lada hitam, kacau rata dan masukkan daging, masak sekejap dan tuang stok rebusan daging, kacau rata dan biar mendidih.
  2. Tambah udang lobak merah dan bunga kobis, jika perlu tuang sedikit air lagi sebagai kuah. Bila mendidih, masukkan sotong, red/green/yellow capsicum dan juga sedikit garam jika perlu.
  3. Masukkan tomato, bok choy dan juga bancuhan tepung jagung, masak hingga kuah kelihatan pekat. Akhir sekali masukkan mee kuning tadi, gaul rata, rasa dan jika ok, boleh dihidangkan. Sedap dimakan kala panas bersama cili jeruk...hmmm...

No comments: