Islamic Widget

Tuesday, October 8, 2013

KEK PISANG





BAHAN2:

1/2 cawan minyak canola atau butter cair

1 cawan gula
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sdk baking soda
4 biji pisang masak (berangan / emas)
1/2 sdk Serbuk kayu manis (penyedap rasa)
Esen Vanila / pisang

Panaskan oven 180 degrees celcius.

Dalam bekas mangkuk adunan, pukul telur, gula dan butter cair / minyak canola hingga kembang. Ayakkantepung dan baking soda bersama-sama dan masukkan tepung kedalam adunan dan pukul adunan itu hingga sebati. Masukkan esen vanila / pisang kedalam adunan. Taburkan serbuk kayu manis dan kacau rata.

Dalam bekas mangkuk bersaiz kecil, lecek pisang dengan pelecek. Campurkan pisang yang telah dilecek kedalam adunan kek dan kacau sehingga sebati.

Tuangkan adunan kek ke dalam bekas kek yang telah digris dengan butter dan sedikit tepung. Bakar kek selana 50 minit sehingga perang keemasan. Sejukkan diatas redai kek dan boleh lah dihidangkan.

No comments: