sebungkus kueteow- cuci terlebih dahulu
2 biji telur - pukul sket
2 biji telur - pukul sket
3-4 sudu besar kicap (terpulang nak gne kicap lemak manis/kicap lemak masin-ikut cita rasa)
*udang
*sayur sawi
1 sudu besar tepung jagung
5.Setelah siap, tuangkan ke atas kuew teow tadi.
***cara hidang: masukkan kueteow dalam mangkuk dan letak kuah. Then letak cili merah yg dihiris...daun sup..daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan...klu ske boleh hiriskan limau nipis/limau kasturi.
kuah akan bertukar kaler sket sbb kueteow tadi digaul dgn kicap. makan masa panas2 fuuuuhhh... syodap..
*ayam
*daging
*fish ball
*fish cake
*sotong
* suka hati nak letak byk mne(ikut cita rasa)
*sayur sawi
*bunga kubis
*carrot (potong mancis)
*baby corn
* sukati jugak nak letak banyak mne
1 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan air (bancuh dgn tepung jagung)
1 sudu besar- sos tiram
1 sudu kecil sos ikan (tak nak letak pun x per)
garam- secukup rasa
garam- secukup rasa
1 ketul kiub ayam
lada hitam - 1/2 sudu (tumbuk)
bawang putih 2-3 ulas }tumbuk
bawang merah - 3 ulas}tumbuk
** 5-6 tangkai cili api - jika nak pedas leh tambahkan bilangan cili (pecah2kan jer yer)
CARA2:
1. Gaul kuew teow dengan sedikit kicap.Panaskan minyak sedikit dalam kuali (2-3 sudu besar), masukkan kuew teow...kacau sekejap...masukkan telur gorengkan sekejap anggaran 2 minit.Angkat dan masukkan dalam pinggan.
Kemudian, sediakan kuah....
4.Masukkan garam, sawi dan udang.Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sedikit pekat.
lada hitam - 1/2 sudu (tumbuk)
bawang putih 2-3 ulas }tumbuk
bawang merah - 3 ulas}tumbuk
** 5-6 tangkai cili api - jika nak pedas leh tambahkan bilangan cili (pecah2kan jer yer)
CARA2:
1. Gaul kuew teow dengan sedikit kicap.Panaskan minyak sedikit dalam kuali (2-3 sudu besar), masukkan kuew teow...kacau sekejap...masukkan telur gorengkan sekejap anggaran 2 minit.Angkat dan masukkan dalam pinggan.
Kemudian, sediakan kuah....
1. tumis bawang yg ditumbuk/blend & cili api sampai wangi...kemudian masukkan daging
2. Agak2 daging dah lembut masukkan kiub ayam, sos tiram,sos ikan carrot, putik jagung, bunga kubis, ayam, batang sawi dan sotong.Kemudian masukkan air secukupnya.Biarkan mendidih.
5.Setelah siap, tuangkan ke atas kuew teow tadi.
***cara hidang: masukkan kueteow dalam mangkuk dan letak kuah. Then letak cili merah yg dihiris...daun sup..daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan...klu ske boleh hiriskan limau nipis/limau kasturi.
kuah akan bertukar kaler sket sbb kueteow tadi digaul dgn kicap. makan masa panas2 fuuuuhhh... syodap..
No comments:
Post a Comment