Bahan utama ( utk 6-8 org makan ):
~ 5 cawan beras basmathi atau beras biasa/wangi
Beras ni di basuh kemudian di rendam selama setengah jam, paling kurang 15 minit la.. lps stgh jam sila toskan airnya.. biarkan beras dlm periuk nasi..
Tapi kalau guna beras biasa takyah rendam..cme..basuh dan tos kan...faham!!! Meh buat langkah seterusnya..
Bahan utk menumis di hiris nipis :
bawang merah
bawang putih
halia
bahan menumis 3-4 sekawan
Bahan2 lain :
1-2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter/marjerin(minyak masak
150 ml susu cair
2 sudu besar sos tomato/tomato puri
sup bunjut adabi
bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar serbuk kurma ~ aku guna baba's
garam secukup rasa ~ aku guna 2 kiub pati ayam
air secukupnya..
Langkah pertama :
Langkah seterusnya :
Tapi kalau guna beras biasa, just ambik 5 pot air rebusan daging tu aje.. dagingnya jgn lupa sauk sekali tau.. hehehhe..
Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..
No comments:
Post a Comment