Islamic Widget

Saturday, October 5, 2013

Nasi Daging Simple



Bahan utama ( utk 6-8 org makan ):
~ 5 cawan beras basmathi atau beras biasa/wangi
Beras ni di basuh kemudian di rendam selama setengah jam, paling kurang 15 minit la.. lps stgh jam sila toskan airnya.. biarkan beras dlm periuk nasi..

Tapi kalau guna beras biasa takyah rendam..cme..basuh dan tos kan...faham!!! Meh buat langkah seterusnya.. ~ Daging di potong kiub(daging banyak pun takpe)elok daging batang pinang sbb cepat sikit empuk.


Bahan utk menumis di hiris nipis :
bawang merah
bawang putih
halia


bahan menumis 3-4 sekawan

Bahan2 lain :
1-2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter/marjerin(minyak masak
150 ml susu cair
2 sudu besar sos tomato/tomato puri
sup bunjut adabi
bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar serbuk kurma ~ aku guna baba's
garam secukup rasa ~ aku guna 2 kiub pati ayam
air secukupnya..

Langkah pertama :

Dalam periuk , rebus daging kiub tadi bersama 7 cawan air , sup bunjut, rempah kurma ... rebus sampai daging empuk.. air rebusan jgn di buang sbb nak gunakan utk memasak nasi..


Langkah seterusnya :


Dalam periuk lain pulak, masukkan butter dgn minyak sapi..



Tumis bhn hirisan, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.. tumis sampai layu..



Kemudian, masukkan 2 sudu besar tomato puri.. kacau rata..



Masukkan pula susu cair.. kacau lagi..



Dan akhir sekali, masukkan air rebusan daging bersama dagingnya sekali ke dalam periuk tumisan tadi.. korang jgn main tuang aje tau.. sukat dulu airnya.. guna pot sukatan beras td, ambik air rebusan dlm 6 pot saja kalau guna beras basmathi la kan..

Tapi kalau guna beras biasa, just ambik 5 pot air rebusan daging tu aje.. dagingnya jgn lupa sauk sekali tau.. hehehhe..

Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..



Tuang terus ke dalam periuk nasi yg berisi beras td... masak nasik mcm biasa.. utk beras basmathi, level sukatan air bg 5 pot beras adalah di nombor 7..



Siappppp... masa nak gembur2kan nasi tu sila guna garpu.. baru lawa sikit hasilnya..

No comments: